Филип Попов, БСП: Предлагаме редица социални мерки, които  ще облекчат  българските граждани

Апр 21, 2022 Новини БСП в медиите 0 1119

Правителството успя да изведе България от тежките зимни месеци и това е благодарение на всички социални и икономически мерки и решения, които бяха предприети

„Ние готвим своите предложения за актуализацията на бюджета. Сега влезе в сила новия бюджет, като 20 млрд. лв. от него са за социални разходи. Запазихме мярката 60/40, увеличихме ваучерите и по отношение на бизнеса за заплащане на електричество, безплатни детски градини и ясли, както и много други.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов.

По думите му с предстоящата актуализация на бюджета от БСП ще предложат намаляване на ДДС на някои контролирани стоки, каквито са енергоносителите, а също и на горивата и лекарствата, както и на стоките от малката потребителска кошница. Той допълни, че това е широкоприета европейска практика.

 „Предлагаме и нов начин на облагане на свръхпечалбите на частните и държавните енергодружества, защото чрез него ще бъде подпомогнат бизнеса“, довърши заместник-председателят на ПГ „БСП за България“.

Според Попов правителството е успяло да изведе България от тежките зимни месеци и това е благодарение на всички социални и икономически мерки и решения, които са били предприети.

„Недопустимо е да оставим нещата така и колекторските фирми да продължават да издевателстват над народа. Според мен по някои от темите, касаещи промяна бихме могли да търсим съгласие и извън рамките на коалицията, защото опозиционните партии би трябвало да си дадат сметка и за обществения интерес“, категоричен бе Филип Попов и определи като неразбираемо поведението, с което ИТН саботираха приемането на Законопроект за колекторските фирми, като напуснаха заседанието на правната комисия.

„Ние от БСП много отдавна говорим, че с управлението си ГЕРБ наложиха това корупцията да минава през законодателството и веднага ще дам няколко примера: Не може да имаш обществена поръчка примерно за основен ремонт за 50 млн. и после с допълнителни ремонти още 150 млн. Не може километър околовръстно да струва 12 млн. лева. Искаме да въведем публичност в действията на АПИ, за да не се повтаря повече това, което е било до момента“, коментира той ситуацията в АПИ и заложената от ГЕРБ „законна“ корупция по време на тяхното управление.

Социалистът коментира и ситуацията с РСМ и каза, че няма как БСП да подкрепи членството на северната ни съседка в ЕС, ако това е за сметка на българския национален интерес.

„От Минските споразумения през 2015 година до този момент България не е изнасяла оръжия за Украйна. Ние изнасяме оръжия за други страни, но нямаме механизми, по които да контролираме какво точно правят те след това. Ние искаме мир, това е позицията на БСП по конфликта в Украйна, а въоражаването на която и да е от двете страни означава влизане в конфликта. Вече около 90 хиляди бежанци от Украйна са наша територия. Ние помагаме по този начин, както и с хуманитарна помощ, но не и с оръжия. Вицепремиерът Нинова вече ясно заяви, че ако НС приеме такова решение, то тя няма да го подпише и ще подаде оставка. Това е съобразяване с общественото мнение“, категоричен бе той.

“Коалицията продължава да изпълнява ангажиментите, които са записани в коалиционния договор. Ето например преди седмица закрихме специализираните съдилищата и прокуратури, а също така премахнахме и кариерните бонуси. Това беше част от нашето споразумение за съвместно управление. Разбира се има още много неща, които да се направят в системата на съдебната власт. Като следваща стъпка това е намаляването на съдебните такси по отношение завеждането на дела“, завърши Филип Попов.